Om dit artikel bespreken we de mogelijkheden om verstoppingen te voorkomen. Er zijn veel manieren om de loodgieter buiten de deur te houden en om kosten te besparen. Hieronder lees je hoe je ons als loodgieters niet nodig hebt.

Vaatwastabletten
Wist je dat 9 op de 10 verstoppingen in de gootsteen worden veroorzaakt door vaatwastabletten? De vaatwasser is vaak aangesloten op dezelfde afvoer als de gootsteen. En iedereen was tegenwoordig in de eco-stand (want dat is lekker goedkoop) maar vergeet daarbij dat je kouder wast. Het blokje kan daardoor soms niet helemaal oplossen. En bij het spoelen en het wegpompen van het vieze water, wordt het blokje in de afvoer gepompt. En daar kan het op termijn voor verstoppingen zorgen. Het vuil kan zich ophopen bij zo’n blokje. Het blijft vaak hangen in hoeken van de leidingen. En op termijn krijg je daardoor verstoppingen.

Zet eens wat vaker de hete kraan aan
Door bijvoorbeeld maandelijks de kraan eens wat langer te laten lopen met heet water, voorkom je dat vuil, zeepresten, vaatwastabletten etc. zich kunnen ophopen. Door de hete kraan te laten lopen, spoel je langzaam alle zooi weg. Zet de kraan even 10 minuten vol open. Dat kan op termijn veel leed schelen. Want als het nog lekker doorloopt, kan je ook makkelijker het vuil wegkrijgen. Loopt het water al heel slecht weg, dan kun je dat met die trucje vaak niet doorkomen.

Die haren he, altijd weer die haren
Vergeet niet wekelijks, vaker als nodig, om de haren uit het afvoerputje te halen. Aan haren blijft zooi hangen. Als die haren in de afvoer terecht komen, dan spoelen ze moeilijk weg. En zeepresten, vet en andere smerige dingen hechten zich makkelijk aan die haren. Het is het startschot van een verstopping. Wees daar dus alert op en haal zo vaak als je kunt de haren weg uit het afvoerputje van je douche of bad.

Giet geen heet vet door de gootsteen
Als vet heet is, dan is het heel vloeibaar. Maar zodra het afkoelt en stolt, dan kan er plots een verstopping ontstaan. Een klein beetje “jus” kan geen kwaad. Maar een hele pan kan al heel snel heel fout gaan. Vergeet het dan niet met heet water door te spoelen. En laat zeker niet hele frituurpannen leeglopen in de afvoer. Als het heet is loopt het goed weg, maar gaandeweg in de leiding, stolt het. Zelfs heet water koelt heel snel af in de afvoer omdat die koud is en omdat een afvoer vaak tientallen meters is voordat het uitkomt in de riolering, moet je daar echt voorzichtig mee zijn. Sterker nog, laat nooit frietuurvet in de gootsteen lopen of wc. Dat gaat bijna altijd mis. Vang het op in de oude verpakking waar het uitkomt en lever het weer in bij de milieustraat hier in de gemeente Rotterdam of waar in Nederland je ook woont.